Sevärdheter  Sevärdheter  Kärnan  Utflyktsmål

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Gamla begravningsmonument i HelsingborgsregionenStrax utanför Gantofta ett litet samhälle c:a 7 kilometer öster om Helsingborg finns det flera tecken på att området varit bebott mycket tidigt. Om man lämnar samhället mot sydost finns det ett stendös på åkern bara några hundra meter från bebyggelsen. Om man sedan fortsätter längs vägen en knapp kilometer längre fram kommer man till en avtagsväg åt vänster. Se nästa bild.


Vägen dit är smal och knappt mera än en stig, sedan följer en brant vandring ett trettiotal meter ned för backen till de slip- rännor ni kan se här till vänster. Dessa kan ha haft praktisk eller rituell betydelse. En teori säger att man här har tillverkat och skarpslipat flintyxor för senare försäljning på olika marknadsplatser. Fortsättning nedan:
En annan teori är att platsen skulle ha rituell betydelse därav de gravkullar som här och var kan ses i området. Eftersom bergarten är porös och vittrar ogämnt är dateringen svår men tros härstamma från sen stenålder eller kanske tidig bronsålder. Oavsett historiskt intresse är omgivningarna vackert belägna och en sevärdhet i sig.


Vid Ålabodarna mellan Helsingborg och Landskrona kan man se denna gånggrift. Den ligger precis innan backen ner till samhället på höger sida. De sista hundra metrarna får man fotvandra. Det är det värt för utsikten ut mot Hven är enastående om vädret är klart. Det går en stig runt åkerkanten och upp till gånggriften från sjö hållet. Var vänlig mot bonden och håll er till den.


I området kring gånggriften har stora mängder krukskärvor hittats samt andra föremål som tros kunna härstamma från offergåvor såsom bl a djurskelett. Antalet är så stort att man tror att offerriter regelbundet kan ha förekommit under en längre period. * Precis nedanför branten ut mot sjön finns ett område avsett för nakenbad för de som finner behag i detta.


Ovan ser ni en av de ättehögar som gett Ättekulla sitt namn. Om dessa och de som ligger begravda här vet vi väldigt lite. En del av dessa blev utgrävda så sent som på sjuttiotalet. Detta i samband med utbyggnaden av industri området som ligger i direkt anslutning till åkermarken där ättehägarna är belägna.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser