Sevärdheter  Sevärdheter  Kärnan  Utflyktsmål

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Kärnan

Kärnan i Helsingborg är en av Sveriges mest kända byggnader från äldre tid. Det beror till stor på att man ser den så tydligt från sundet. Närmar man sig Helsingborg med båt ser man på långt håll hur tornet höjer sig över horisonten, och ju närmre man kommer ju mer imponeras man av dess storlek. Kärnan är inte bara ett utkikstorn utan också ett historiskt och arkitekturhistoriskt minnesmärke. Byggnaden är från medeltiden, då Skåne var en del av Danmark.

Kärnan är en av de få medeltida borgar som bevarats i Norden, och under1600-talet blev den en symbol för herraväldet över Skåne. När Kärnan byggdes var Skåne danskt. Svensk blev byggnaden genom freden i Roskilde 1658. Den återerövrades av Danmark 1676 och bytte sedan ägare fyra gånger innan den slutgiltligt blev svensk. Det blev den genom slaget vid Helsingborg 1710.

Kärnan byggdes under 1300-talet och ersatte ett torn från 1100-talet. Det stod ungefär samma plats men var runt och byggt av sandsten. Dessa torn fungerade som vakttorn och tillflyktstorn. De kallas kastaler.

 

Var kastalen i Helsingborg stod framgår av en stenläggning i marken väster om Kärnan. Kärnans föregångare stod emellertid inte ensam på sin höjd, utan var omgiven av en vidsträckt ringmur. Den var också byggd av sandsten och troligen samtida med kastalen.

Ringmuren var ungefär åtta meter hög och hade förmodligen ett bröstvärn med invändigt skytteloft. Den hade också ett stort antal halvrunda torn, byggda för att man skulle kunna försvara muren mot angrepp. Ett av tornen var emellertid helt runt. Genom arkeologiska undersökningar har man kunnat konstatera att det ursprungligen varit en romansk rundkyrka med absid. Den var troligen äldre än ringmuren, och vid dess tillkomst blev den en del av försvarsanordningarna. Innanför ringmuren låg många andra byggnader än kastalen. I sin helhet utgjorde anläggningen en så kallad ringmursborg.

 

På 1500- och 1600-talet, då kastalen hade ersatts av Kärnan, kallades borgen "Helsingborgs Slott". Av Helsingborgs Slott är det nu endast Kärnan som finns kvar. Den danske kung som tog initiativet till Kärnans byggnad var Erik Menved. Han var nära släkt med den svenske kungen Birger Magnusson. Denne var gift med Eriks syster Mereth, och Erik var gift med Birgers syster Ingeborg. Kungarna var alltså varandras svågrar...

Erik hade också två andra svågrar. Mellan dem och Kung Birger var de ofta strid, och i dessa strider stod Erik Menved på Eriks sida. År 1317 fängslade Birger sina brödrar vid "Nyköpings Gästabud". När de dog år 1318 i en fängelsehåla på Nyköpings slott utbröt ett uppror mot Kung Birger. Senare samma år flydde Birger till Danmark, Och de som förföljde belägrade Helsingborgs slott.

På så vis har Kärnan samband med en av de mest kända händelserna i svensk medeltid. Till följd av dyra krig och ett flitigt byggande av borgar blev Erik tvungen att sätta sig i skuld. Hösten 1318 pantade han bort Skåne och Helsingborgs slott till en av sina närmaste män, riksmarskalken Ludvig Albertsen Eberstein.

Läs mer om: Historik / InteriörOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser