Sevärdheter  Framsidan  Om Gränna  Utflyktsmål  Visingsö  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Visingsö

VÄTTERNS PÄRLA
Visingsö når man med förbindelser från Gränna. Bilfärjor finns men bästa sättet att se den natursköna ön är med cykel eller genom att åka Remmalag som är en sorts hästdroska med lång tradition. Vätterns största ö har en mycket rik historia.

Visingsborgs Örtagård
En bit från Visingsö hamn och Visingsborgs slottsruin ligger en av landets största och förnämligaste barockträdgårdar, Visingsborgs Örtagård.
Cirka 900 olika växtsorter, från krydd- och medicinalväxter till färgglada blommor och buskar som du kan njuta av i Örtagården.

Tempelgården
Tempelgården på Visingsö är en annorlunda oas skapad av visingsökonstnären Olle Krantz och en del av hans verk kan ses här i en permanentutställning. Du också promenera i parken bland statyer och udda byggnader.

Slott och Kyrkor
På 1600-talet byggde greve Magnus Brahe om en av öns medeltidskyrkor till ett unikt exempel från den svenska stormaktstiden. Kyrkan är praktfullt utsmyckad och fungerade på 1600-talet både som kyrka, museum, konstgalleri och kuriosakabinett.
Brahekyrkan ger en bild av den prakt som en gång kännetecknade Sveriges största grevskap - Visingsborg.

Kumlaby medeltidskyrka är känd bl.a. för sitt avkapade torn där man kan beundra utsikten. Från mitten av 1600-talet fungerade kyrkan som skola och tornet kapades då för att eleverna på skolan skulle få göra astronomiska observationer.

Brahehus lusthusHär fanns ett av 1600-talets ståtligaste slott, och medelpunkten i det Braheska grevskapet. Per Brahe d ä påbörjade slottsbyggnationen på 1560-talet och under sonsonen Per Brahe d y upplevde grevskapet sin storhetstid. 1716 -1718 förvarades ryska krigsfångar på slottet som förstördes vid en brand 1718.

Sveriges första kungaborg, uppförd här på 1100-talet. Här utspelade sig blodiga tronstrider och här avled bl.a. Magnus Ladulås.
Borgen förstördes i en strid 1318.

Gamla Braheskolan på Visingsö är en kulturbyggnadoch har en unik historia. Den byggdes 1663 som tingshus för Visingsö. Under denna tiden ingick Visingsö i Visingsborgs grevskap och greve Per Brahe d y bekostade byggnaden. Senare användes byggnaden som skolan och numera finns öns museum här.
På Visingsö finns flera stora gravfält som användes fram till vikingatidens slut. Fynd finns från såväl sten- som bronsåldern och från yngre järnåldern.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser