Sevärdheter  Framsidan  Om Gränna  Utflyktsmål  Visingsö  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Utflyktsmål

Ballongfest
Tack vare Andrée och en aktiv ballongklubb har Gränna blivit ett centrum för ballongflygning i Sverige. I februari varje år anordnas Skandinaviens största ballongtävling och den 11:e juli varje år hedras Andrées minne genom uppstigningar från Sveriges enda "ballongflygfält". Du kan själv boka en ballongresa och prova på att flyga!

Grenna Museum - Andréemuseet
På Andréemuseet skildras expeditionen på ett fängslande och överskådligt sätt. Expeditionens öde skulle bli fördolt under 33 år. Först genom fyndet av dagböcker, journaler och filmer har händelseförloppet kunnat rekonstruerats.

Röttle by med Rasmus kvarn
I Rasmus kvarn från 1600-talet visas stenmalning av mjöl under sommaren. Här säljs mjöl av KRAV-odlad spannmål och här berättas om byns historia.

Polkagristillverkning
Gränna polkagrisar en av Sveriges populäraste souvenirer. Du kan se tillverkningen i någon av de många bagerierna.

 

 

Grännabergets frilufsmuseum
Friluftsmuseet består idag av ett kaptensboställe från 1600-talet, ett soldattorp och pappersmästarboställe från Röttle. Här finns också Hembygdsstugan där man kan dricka kaffe, äta smörgås och njuta av utsikten.

Västanå slott och golfklubb
Det enda Braheslottet i grevskapet som inte ligger i ruiner i dag är Västanå slott som fungerar som hotell under sommarsäsongen. Gränna Golfklubbs välskötta 18-hålsbana med klubbhus och restaurang ligger alldeles invid slottet. En golfbana och ett slott i vacker natur - väl värda ett besök.

Gränna glasbruk
Strax söder om Gränna hittar du Smålands nordligaste glashytta, med bruksshop. Du kan bese de spännande momenten från att den glödande glasmassan hämtas ur ugnen fram till färdig produkt. Här finns också möjlighet för grupper att beställa en hyttsillsafton! Maten lagas i de avsvalnade ugnarna och avnjuts i hyttmiljön.

Hantverk
Gränna har många och långa traditioner när det gäller hantverk. Flera små verkstäder har gått i arv från generation till generation. Hantverkarna är spridda på olika platser i trakten där de utgör populära utflyktsmål. I Gränna finns ett flertal olika hantverkare samlade på Hallska gården, tillsammans med ett galleri och kafé.

Gränna kyrka
Grännas första kyrka uppfördes under 1100-talet, men ödelades genom brand 1889. Man lyckades dock rädda delar av altartavlan, ett medeltida nattvardsskåp, några ljuskronor och kostverk som numera finns i den nya kyrkan som invigdes 1895.

Brahehus
En av de mest kända sevärdheterna i Grännatrakten är naturligtvis Brahehus, den mäktiga ruinen som ligger på höjden ovan Gränna. Det är resterna efter ett lusthus som Per Brahe dy lät uppföra på 1640-talet. År 1708 kom elden lös i byn Uppgränna nedanför berget, elden spred sig till Brahehus som totalförstördes.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser