Sevärdheter  Framsidan  Om Gränna  Utflyktsmål  Visingsö  Bilder

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

 

Gränna stad grundades år 1652 av greven Per Brahe. Staden går även under namnet "grevens stad" vilket visar vilka tydliga spår som ätten Brahe präglat staden med. Minnet av denna "grevens tid" lever som sagt starkt kvar även i vår tid.

Gränna är sannerligen en av Sveriges vackraste städer. Med sina branta tvärgator och praktfulla trädgårdar vid foten av Grännaberget breder staden ut sig i solgasset med Vättern och Visingsö i bakgrunden.

Ta en promenad längs stadens alla gator och besök de små butikerna som varvas med hantverkare, restauranger och caféer samt polkagrisbagarna som så länge stått som symbol för denna underbara lilla stad. Varför inte samtidigt ta en timme av din tid till att njuta av utsikten från Grännaberget, något du inte bör gå miste om.

 

Änkan Amalia Erikson och Polkagrisarna
Polkagrisarna från Gränna är numera en av Sveriges mest populära souvenirer. Det hela började med att den då fattiga änkan Amalia Erikson ansökte hos stadens magistrat om att få öppna ett bageri med tillverkning av polkagrisar. Det ursprungliga receptet avslöjades aldrig men själva tillverkningen gick att föra vidare och hon fick efterhand många efterföljare.

Tant Amalia står numera som staty i södra parken i staden och tar gärna emot besök efter vad ryktena avslöjar. För den intresserade går det att få beskåda hur tillverkningen går till hos någon av de många bagerierna i staden. Hur det kokas, knådas och vrids i alla möjliga former och färger till de färdiga godisstängerna. Kom dock ihåg en sak, en äkta polkagris från Gränna är alltid röd-vitrandig!

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser