Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Eslöv - Sevärdheter
Eslöv var länge en mindre by, men när Södra stambanan 1858 drogs fram till Eslöv tog tillväxten fart. Eslöv hade blivit en betydande järnvägsknut, och handeln till och från orten ökade väsentligt. År 1911 fick Eslöv stadsrättigheter. Staden är idag med med sin närhet till Malmö, Lund och Köpenhamn, en viktig pendlingsort. Här finns ett livaktigt centrum med shopping och torghandel, och i omgivningarna ett flertal slott och möllor.

På Eslövs Stadsmuseum kan man se utställningen "Fälad blev stad", om Eslövs förändring från by till modern stad. Muséet finns på Östergatan 5 i ett köpmanshus från 1892. Fastigheten renoverades under 1999, och gården, där huvudentrén finns, är lite av en oas i centrum.

Sevärdheter - Medborgarhuset
Eslöv sevärdheter medborgarhuset

Medborgarhuset i Eslöv är ett arkitektoniskt och prisbelönat mästerverk där både nytta och nöje samsas under ett tak. I Medborgarhusets lokaler arrangeras utställningar, konserter, teaterföreställningar och mycket mera. Restaurangen serverar vällagad mat till humana priser. Byggnaden är ritad av arkitekt Hans Asplund och invigdes 1957. Stilen är sen funktionalistisk och byggnaden består av tre distinkt åtskilda delar; den liggande foajén, den stående högdelen med kontor samt en bågformad del med samlingssalar. Alla inredningsdetaljer, allt från lampor och möbler till dörrhandtag och ridå, har Hans Asplund själv designat. 2001 byggnadsminnesförklarades Medborgarhuset och genomgick 2003 en omfattande inre renovering. Medborgarhuset i Eslöv belönades 2007 med tredjepris - diplom, av EU:s kulturarvsorganisation Europa Nostra. En nonstopfilm om Medborgarhuset visas dagligen i foajén.

Sevärdheter - Eslövs stationshus
Eslöv sevärdheter medborgarhuset

Flera byggnader i Eslöv är byggnadsminnesförklarade och väl värda ett besök. Järnvägsstationen byggdes 1914. Eslöv var den första platsen i Sverige där man anlade gångtunnlar under spåren. Själva stationsbyggnaden innehåller många vackra detaljer och på perrongerna är överbyggnader och trapphus fina exempel på den tidiga järnvägsepokens arkitektur. Stationens fasad bär det röda tegel, som är så karakteristiskt för såväl den nya som gamla bebyggelsen i Eslöv. 1986 förklarades Eslövs stationshus som statligt byggnadsminne. År 2007 byggnadsminnesförklarades även bl.a. den äldre delen av gångtunneln under bangården. Stationsbyggnaden är renoverad och inrymmer idag Biljettexpressen samt kiosk med café .

Sevärdheter - Biografen som blev bibliotek
Eslöv sevärdheter biblioteket

Huset byggdes 1910 av Frans Hermodsson och hette först Stora biografteatern. 1922 byggdes biografen om och namnet ändrades till Palladium. Frans båda systrar, Olga och Anna, skötte biografen och i början av 1920-talet byggde de ett rött tegelhus i hörnan Norregatan-Repslagaregatan, bredvid biografen. De bosatte sig på ovanvåningen och drev pantbanken i nedanvåningen. Biografen lades ner 1974 och därefter användes byggnaden bland annat som lagerlokal. Arkitekt Pierre Dupont byggde samman biograflokalen med det röda tegelhuset och år 2000 invigdes Eslövs stadsbibliotek i lokalerna. Sub Luna av Annika Svenbro är placerad i biblioteket. Verket invigdes 2001 och består av två bronsfigurer som föreställer två pojkar med blankpolerade klot som huvud. Den större hänger i bokhallen och den mindre finns i entrén.Sten Stensson Stéen från Eslöv är en rollfigur som spelades av Nils Poppe i flera filmer. Det pampiga hotellet vid Stora Torg tog namn efter denne "bygdens son" som kan ses i stora bokstäver på fasaden, även om hotellet numera heter BW Hotell Stensson.

Trollsjön är ett naturskönt strövområde. Här arrangeras sommartid bl.a. konserter och danskvällar.
Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser