Sevärdheter  Eksjö  Kulturarv  Skön omgivning

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Eksjö - ett kulturarv

Inne på de gamla gårdarna försvinner alla spår av nutidens jäkt och stress. Den förmodligen äldsta av av dem är Aschanska gården, som även inrymmer ett museum där man får uppleva ett typiskt borgarhem från senare delen av 1800-talet. Men de äldsta delarna av byggnaderna är faktiskt 400 år.

Några av de andra gårdarna som är i utmärkt skick både på in- och utsidan är Fornminnesgården med sitt hembygdsmuseum, Krusagården, Brännerigården där det tillverkades brännvin och Johan Björns gård. Johan Björn var så kallad bardskärare och stod för rakning och klippning av stadens innevånare, men han var också den som utförde amputationer när så behövdes.

 

I Eksjö och dess omgivningar hittar man kyrkor ända från 1300-talet, men även flera som är byggda så sent som på 18 och 1900-talet. Däribland Ingatorps kyrka som 1997 blev vald som Sveriges vackraste kyrka. Arkitekt Fredrik Falkenberg ritade den i nordisk jugendstil, och både dess exteriör och interiör är väl värd att titta närmare på.

Om man vill studera Eksjös historia på plats, bör man bege sig till Eksjö museum, där också Albert Engströmsamlingarna finns. Även om det var i Hult Engström föddes, har han hämtat förebilderna till en stor del av sina figurer just från Eksjö.

Eksjös långa militära historia är inte lika framträdande idag som det har varit, utom under de tattoo som hålls sommartid i staden. Det finns också ett Husarmuseum som håller öppet sommartid. I framtiden kommer man att kunna besöka Smålands Militärhistoriska museum om man vill veta mer om Eksjös historia som "husarstad". Där kommer man att kunna lära sig mer om såväl uniformer och fältslag som allt annat om det småländska försvaret.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser