Sevärdheter  Om Borgholm  Världsarv  Ölandsbilder  Borgholms Slott  Eketorps borg

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Eketorps borg

Eketorp – den levande borgen på Ölands Stora Alvar!

Eketorps borg är något så unikt som en återuppbyggd fornborg på ursprunglig grund. Den byggdes upp på 300-talet e Kr då människor tog sin tillflykt till borgen vid oroliga tider. Under åren 400-650 byggdes borgen om och blev till en befäst järnåldersby. På medeltiden var borgen en garnison med soldater, hästar och smedjor. Arkeologen Mårten Stenberger ledde, under 1960-1970 talet, utgrävningarna. Med historiska metoder och material byggdes den mäktiga ringmuren och flera av husen innanför den upp igen. Välkommen in till borgens järnåldershus och till de medeltida skiftesverksbyggnaderna; bostadshus, fähus och förrådshus. Här får du tillfälle att ”möta” våra förfäder på ett levande sätt genom att besöka den miljö de levde i, se de föremål som de använde och klappa om de djur som de omgav sig med; grisar, gäss, getter, höns, kor, hästar och får (gamla lantraser).

Borgens museum invigdes av kungen, H.M.Carl XVI Gustaf, 1984. I museet kan du beundra alla de finaste fynden av de 26 000 föremål som hittades vid utgrävningen.

Aktiviteter

Varje dag under högsäsong pågår aktiviteter i borgen t ex matlagning, smide, textilhantverk eller vapenlekar som du får delta i. Vi alternerar mellan järnålder och medeltid. Personalen i borgen har tidsenliga kläder och du får också gärna prova järnålders- eller medeltidskläder. Borgvisningar sker på fasta tider och vi har olika temaveckor för forntida hantverk.


Läs mer om Eketorps borg härOm CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser