Sevärdheter  Om Borgholm  Världsarv  Ölandsbilder  Borgholms Slott  Eketorps borg

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Nytt världsarv: Södra Ölands odlingslandskap

Unesco:s världsarvskommitté har beslutat att föra upp Södra Ölands odlingslandskap på listan över jordens världsarv. Världsarvsområdet på södra Öland är ett levande odlingslandskap, vilket det endast finns ett fåtal av på världsarvslistan.

För att upptas på världsarvslistan måste ett objekt uppfylla en rad kriterier som Världsarvskommittén satt upp. I motiveringen nämns att Södra Ölands odlingslandskap har en unik kulturell tradition som fortfarande lever kvar i markanvändning, markindelning, ortsnamn, bebyggelse och biologisk mångfald. Den alltjämt gällande medeltida markindelningen visar hur de naturliga förutsättningarna tidigt satte ramarna för jordbruket.


Södra Ölands rikliga spår från sten-, brons- och järnålder vittnar om odlingslandskapets rika och betydelsefulla historia. Skeppssättningen i Gettlinge är en gravform som uppstod under sen järnålder.
Foto: Ingemar Karlsson

Förutom markanvändningen och markindelningen är bebyggelsen utmärkande för Södra Ölands odlingslandskap. Radbyarna ligger i "laga läge" vilket betyder att gårdarnas läge bestämdes redan under medeltiden. 1800-talets skiften har inte påverkat byarna i någon större utsträckning, utan gårdarna ligger kvar på de gamla bytomterna.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser