Sevärdheter  Om Borgholm  Världsarv  Ölandsbilder  Borgholms Slott  Eketorps borg

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Öland är känt som solens och vindarnas ö, och väderkvarnen har blivit något av dess symbol. Hit kommer tusentals besökare varje sommar, däribland kungafamiljen som har sitt sommarresidens Solliden här. Det vita slottet som omges av en av Sveriges vackraste parkmiljöer, uppfördes av Drottning Victoria i början av 1900-talet.

Ön, som är Sveriges minsta landskap, är hela 140 km långt från norr till söder, men inte mer än 16 på det bredaste stället. Utmed kusten finns bördiga jordar, medan inre Öland präglas av det karga men vackra Stora Alvaret. Alvaret är en kalkstensplatå som är 37 km lång och 15 km bred. Området är nästan helt utan träd, men är ändå ett av landets artrikaste miljöer.

 

Många växter och djur är unika för just Alvaret. Här växer bl a den unika Arontorpsrosen, eller Våradonisen som den egentligen heter. Den är Sveriges största landblomma och blommar i maj - juni. Örten användes förr - och gör så fortfarande i vissa sydeuropeiska länder - som hjärtstimulerande medel.

Alvarets ljus har mycket speciella skiftningar, och dess unika och vackra natur har avbildats av många konstnärer under årens lopp, och flera av dem visar sina alster i gallerier och stugor runt om på Öland.

 

Här kan man se det mesta inom konstens alla former, och Carl Malmstens skola Capellagården och öns främsta kulturhistoriska museum för allmoge- och byggnadskultur samt bildkonst Himmelsberga Museum är bara några av de populära kulturella utflyktsmålen på Öland. På Alvaret reser sig Eketorps Borg, där man kan se en levande forntidsby med rekonstruerade bostadshus, fähus och förråd från järnålder och medeltid.

Borgholm blommar under sommaren upp och transformeras till en riktig nöjesmetropol! Några av de riktigt stora återkommande evenemangen är Sol Vin & Vattenfestivalen, Viktoriadagen med Viktorialoppet, havskapplöpningar och stora konserter med allt från rock till klassisk musik äger rum på Borgholms Slott.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser