Sevärdheter  Framsidan  Bilder 1  Bilder 2  Historia  Vildmark

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Arvika

Arvika - sjöstaden
Byälven och Glafsfjorden har under århundraden varit betydelsefulla farleder i Västvärmland. Längs med stränderna finns förekomster av förhistoriska lämningar och under 1600-­1900-talen har stora mängder gods fraktats till och från de många järn-, glasbruken och trä- pappersindustrierna. För köpstaden Arvika spelade sjöfarten länge en avgörande roll.
Fram till 1800-talets mitt trafikerades farleden av flatbottnade lastbåtar med råsegel och fällbara master.Vid Byälvens utlopp överfördes en del av lasten till större båtar för transport över Vänern.
Det har framkommit att Arvikabygden var befolkad så tidigt som under jägarstenåldern. Lämningarna från gamla tider är många. I Skramle i Gunnarskog finns en runsten från år 500 e Kr - och är en av de få från den tiden som hittats i Sverige.
Glafsfjordsområdet är klassat som ett kulturområde av riksintresse.
Minnet av vikingarnas långfärder längs Glafsfjorden lever också kvar i namnet på vattenleden mellan Säffle och Arvika - "Vikingaleden".
Håkon Håkonssons saga berättar att den norske komungen år 1225 besökte "en bygd som heter Arvika" i Värmland och år 1362 förekom namnet "Aruika socken" i ett medeltida brev. Arvika som ort redovisades på karta första gången på 1500-talet som en liten by.
På 1700-talet kom det förslag om att ett större samhälle borde anläggas i västra Värmland. Valet föll på "Kyrkeby i Arvika socken". Förutsättningarna för att anlägga en stad var goda med läget vid Kyrkvikens strand.
Under en stor del av 1800-talet spelade också sjöfarten och hamnen, en stor roll för transporter och näringsliv, speciellt när Säffle kanal blev färdig 1837. Arvika är Sveriges innersta hamn med förbindelse med de sju haven. Idag är det mest båtturisterna som färdas på den vackra vattenleden.Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser