Sevärdheter  Om Arboga  Medeltidsstad  Idyllisk småstad

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 

Boka HotellSweden.se

Arboga

Medeltidsdagarna

I dag hyllar man stadens storhetstid varje sommar under de populära Medeltidsdagarna som äger rum varje år i början av augusti. Då fylls stadens gator med gycklare och hantverkare, det bjuds till gästabud och folkfest.

Riddarspelet
Vilda ryttarstrider utkämpas mellan ryttare från Arbogakuskarna. Från de minsta på ponnyhästar till de avancerade ryttarna med hästar håller spänningen vid liv. I pausen framträder gycklare och jonglörer från gycklarskolan.

Medeltidsrodden
Tävlingen sker med 6-mannalag. Det kan vara herrlag, dam-lag eller mix. Lagen som deltar ska vara medeltidsklädda och allmänheten får rösta om bästa klädsel.Tävlingen är öppen för företag, föreningar och kamratlag.

Bröllop
Skulle du vilja gifta dig på medeltida vis?Föreningen Arboga Medeltid bjuder på bröllopet fram till festen! Brud och brudgum får låna brudkläder och de ser till att det blir ett festligt arrangemang i medeltida stil. I första hand väljs brudpar med anknytning till Arboga.

Festtåget
På lördagen som är kulmen för Medeltidsdagarna samlas medeltidsklädda Arbogabor och tillresta gäster i Ahllöfsparken där de formas det till ett festtåg med ryttare och trummor i spetsen. Deltagarna börjar vandringen genom gatorna ner till stora torget. Efter det pampiga riddarna kommer årets gäst i en vacker vagn och därefter tre-fyra hundra övriga undersåtar. Framme vid stora torget spelas det upp ett festspel, trumpetare spelar en fanfar, brudparet presenteras och så öppnas den stora marknaden.
Inne på Västerlånggatan finns marknadsstånden och bland de upplåtna gårdarna till åhusen sitter hantverkare som visar sina färdigheter, musikanter står och spelar i ett hörn och gycklare visar sina konster.
Det är en folkfest utan like och för varje år blir det allt fler Arbogabor som klär sig i medeltida kläder.
Barnen har ett eget festtåg och under onsdagen går medeltidsklädda barn ett festtåg från Västerlånggatan till Ahllöfsparken.

Hjälmare Kanal
År 1639 byggdes Hjälmare Kanal, Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg, som sedan restaurerades på 1800-talet och med detta kom ångbåtstrafiken igång med godstransport. Under 70-talet upphörde godstrafiken på kanalen, och idag är den istället ett sommarparadis för ägare av fritidsbåtar och passagerarbåtar. Här finns även ett Kanalmuseum och kaféer.
I Hjälmaren finns abborre, gädda och gös året om, och här finns dessutom en kilometerlång,
barnvänlig sandstrand med härliga dopp i klara vatten.

 

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser