Sevärdheter  Om Arboga  Medeltidsstad  Idyllisk småstad

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se

Arboga

Man brukar ibland säga att Arboga ligger mitt i Sverige, en sanning med modifikation, men år 1435 ägde faktiskt Sveriges första riksdag rum just här.

Trakterna kring Arboga har en lång och intressant historia att luta sig emot. Tecknen på detta är många och de historieintresserade hittar här både gravfält och andra fornlämningar. Mitt i en skeppssättning på ett av de mest intressanta gravfälten ligger Kung Sigges sten från ungefär år 1000. Stenen restes av två Götlundabönder till minne av brodern Sigmund. Hela området omfattar 17 fornlämningar.

Borgen Halvardsborg ligger söder om E18-E20 och öster om sjön Tjurlångens nordligaste spets. Den byggdes redan 400-550 e kr och ligger på en platå med en mur som är 520 meter lång. Det strategiska läget, med närhet till både Mälaren och Hjälmaren har gjort Arboga till platsen för många avgörande politiska händelser.

För cirka 1000 år sedan byggdes Arbogas första hamn, vilket gjorde att fler och fler som kom båtledes beslöt sig för att stanna och bosätta sig. Bland dem fanns katolska munkar som byggde både kloster och en klosterkyrka, och dessutom drev de bagerier, badhus såväl som undervisning. Som ett minne av dessa kan man idag besöka "Santa Karins Örtagård" mitt i staden, en medeltida örtagård med köksväxter, medicinalväxter, kryddor och blommor.
Platsen hade också en central ställning inom handel. På 1500-talet gav Gustav Vasa order om att man skulle bygga Arboga Vapenfabrik på Jädersholme och göra vapen av järn från Bergslagen, vilket drog ännu fler båtar till hamnen.
Vill man veta mer om Arbogas historia ska man besöka Arboga museum som är inrymt i en vacker medeltidsbyggnad.

Många förknippar Arboga med gott öl, och vill man närmare studera detta ska man bege sig till stadens Bryggeri- och industrimuseum där man får följa tillverkningen av ölet.

 Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser