Sevärdheter  Framsidan  Sevärdheter

CityGuide.se

Evenemang, nöje, kultur och turistinformation från Trelleborg till Kiruna. Vi finns i 80 städer runt landet och fler kommer snart. Vi håller koll på var och när alla större evenemang händer i Sverige så att du lätt kan planera din semester eller weekendresa med hjälp av oss.Vi söker - Samarbetspartner

CityGuide.se växer och vi söker en duktig utvecklare och programmerare. Vi tar också gärna emot pressreleaser om utflyktsmål, sevärdheter och evenemang.

Kontakta oss


 Sweden.se
Picture 1.jpg Picture 2.jpg Picture 3.jpg
Det är inte utan anledning som Tage Danielsson förlade största delen av inspelningarna av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter till de trolska trakterna kring Åmål. Som enda egentliga stad i hela Dalsland har den ett härligt läge precis vid Vänerns strand. Naturen inåt landet är hänförande vacker med berg och dalar, småsjöar och slätter. Som turist kan man segla rätt in i staden, den 5-stjärniga gästhamnen ligger nämnligen bara ett stenkast från torget.

?Picture 4.jpgSom så många gamla städer i Sverige var platsen för Åmål tidigt en handels- och marknadsplats. Efter att Drottning Kristina utfärdat stadens stadsprivilegier år 1643 följde en stormig och krigsdrabbad tid med Hannibalfejden 1643-45 och Gyldenlövsfejden 1676-79. Detta är svårt att tro om man idag vandrar genom denna idylliska stads gator. Prunkande trädgårdar, torghandel och den vackra välbevarade trähusstaden från 1700- och 1800-talen i centrum.

Sommartid är det härligt att svalka sig med ett dopp eller två. I och omkring Åmål finns det gott om badplatser. Den största av dem heter Örnäsbadet och ligger vid Örnäs camping. Kör man 12 kilometer söderut från Åmål kommer man först till Sandvarpet precis vid det lilla samhället Tösse. Fortsätter man sedan ytterligare söderut kommer man till Lilla Bräcke med sin långgrunda strand, idealisk för familjer med småbarn. Västerut från Åmål ligger Klöverudsbadet och Forsbackabadet där man kan hyra kanot, storkanot för 20 paddlare och dressin. Forsbacka 18-håls Golfbana är faktiskt klassad som en av Sveriges vackraste. I anslutning ligger Forsbacka Herrgård som är kulturminnesmärkt och här kan man efter golfrundan inta en härlig lunch. Vill man prova på att fiska I Vänern finns fiskekort att införskaffa på Turistbyrån. I sjön finns cirka trettio olika arter. Man kan även hyra en båt och fiskeutrustning och ge sig ut på dagstur.

Picture 5.jpg Picture 6.jpg Picture 7.jpg
Vintertid besöker man Åmåls simhall med barn- och vuxen bassänger, solarium och bastu. De som föredrar skidåkning eller snowboard får sitt lystmäte på Höghedens slalomanläggning. Ta en tur nedför Helvetesgapet eller någon av de andra backarna som alla fått sitt namn efter filmen Ronja Rövardotter. Vill man hellre åka skidor på längden har Hannebols friluftsanläggning flera utmärkta spår.

Om CityGuide
CityGuider: | CityGuide Europe | CityGuide World | CityGuide US | CityGuide Mexico


 

Annonser